Начин на вземане: Еякулат

Условия за вземане: Материалът се отделя в стерилен съд след 3 до 5 дни пълно полово въздържание. По време на въздържанието не се приема алкохол. Не се приемат антибиотични средства през предхождащия изследването месец.

Кога ще бъде готов: Потърсете ни допълнително за информация

Спермограма

Спермограмата е лабораторно изследване, при което се оценяват параметри на еякулата. Показателите от спермограмата позволяват да се прецени оплодителната способност (фертилитет) при мъже. Най-често се прави при стерилитет или след вазектомия (да се провери колко е успешна). Състояния, които могат да бъдат свързани с отклонение в резултатите от спермограмата са:

варикоцеле, крипторхизъм, хипотрофия или атрофия на тестисите, хормонални нарушения, синдром на Клайнфелтър, след прекаран паротит, след излагане на лъчева радиация, отравяния с медикементи, алкохол, никотин, тежки метали и др.възпалителни заболявания на тестисите, епидидима, семенните мехурчета и простатната жлеза;инфектиране с различни инфекциозни агенти – бактерии, вируси, гъби, микоплазми, рикетсии, хламидии и др.; 

Изследват се показатели, касаещи физико-химичните характеристики на еякулата:

обем, време на втечняване, общ изглед;рН, цвят, мирис;вискозитет (т.е. плътност на пробата) – ако е увеличен намалява подвижността на сперматозоидите;наличие на аглутинати – представлява феномен на „залепване“ на сперматозоидите един за друг, което намалява тяхната мобилност и бързина и затруднява достигането им до яйцеклетката. Може да се дължи на бактериална инфекция, наличие на антиспермални антитела и други причини;Прави се анализ на:

концентрацията на сперматозоидите – броят сперматозоиди в определен обем от еякулата;подвижност и прогресивност на сперматозоидите – колко бързо се придвижват напред;Получават се данни за: 

броя на сперматозоидите в 1 милилитър и в целия обем от еякулата;броя на нормалноподвижните (нормокинетични) сперматозоиди в 1 милилитър и в целия обем;Материалът се отделя в стерилен съд след 3 до 5 дни пълно полово въздържание. По време на въздържанието не се приема алкохол. Не се приемат антибиотични средства през предхождащия изследването месец.