Начин на вземане: Епруветка с антикоагулант K2EDTA или Периферна кръв – Микротейнер с антикоагулант K2EDTA.

Условия за вземане: Сутрин, на гладно

Кога ще бъде готов: Резултат в същия работен ден след 17ч.

ДКК

Под понятието Диференциална Кръвна Картина се разбира микроскопското изброяване на видовете бели кръвни клетки (левкоцити). Те се делят на следните групи : неутрофилно, базофилно и еозинофилно гранулирани левкоцити; лимфоцити и моноцити. При излседването се определят съотношението на клетките в проценти, тяхната морфология и степен на зрялост. Наличието на промени в клетките е характерно за различни болестни процеси. Съотношението на лимфоцитите и гранулоцитите е различно в детска и зряла възраст. Интерпретацията на резултатите от ДКК е правилно само в контекста на цялостния диагностичен процес и е свързано с редица други показатели на кръвта. Съвременните хематологични анализатори извършват този тест автоматично с помощта на лазерна технология. Резултатите от автоматично изработено ДКК са основание за извършване на микроскопското изследване. Важно е да се отбележи, че автоматичното ДКК от т.н.(3-DIFF) масово разпространени броячи е само ориентировъчно и крие риск от пропускане на редица заболявания – алергии, паразитози, инфекциозна мононуклеоза, левкози.

За изясняване на тези проблеми се извършва мануално изброяване на клетките под микроскоп или се пуска анализ на 5-диф. апарат.

Резултатите от автоматично изработено ДКК могат да бъдат основание за извършване на микроскопското изследване. Съотношението на лимфоцитите и гранулоцитите е различно в детска и зряла възраст. Наличието на промени в клетките е характерно за различни болестни процеси. Интерпретацията на резултатите от ДКК е правилнa само в контекста на цялостния диагностичен процес и е свързанa с редица други показатели на кръвта. Тя трябва да се извършва от лекар.

реф. стойности при мануално броене

St-2-4 %
Seg-40-70%/деца до 4 год-20-50%
Ly  -20-50%/деца до 4 год 40-70%
Eo- 0-4%
Ba-0-1%
Мо 0-8%
PL 0-0.5%