Начин на вземане: Венозна или капилярнa кръв. Епруветка за серум със сепарационен гел – отделен серум.

Условия за вземане: Сутрин между 7-10 ч. и между 16-18ч. след 15 мин. покой

Кога ще бъде готов: Резултат на следващия работен ден след 17ч.

Cortizol

Кортизолът е стероиден хормон глюкокортикоид, който се синтезира в кората на надбъбречните жлези. Секрецията на глюкокортикоидите (кортизола) се стимулира от хипофизния хормон АКТХ. Кортизолът е известен още като стресов хормон, тъй като стойностите му се повишават в състояние на стрес. Нормално нивата му са най-високи сутрин между 6 и 8 часа, а през деня постепенно намаляват и достигат най-ниска стойност към полунощ.

Кортизолът има анаболни и катаболни функции в организма. Участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. Регулира функцията на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане и др. При нормални нива кортизолът има полезени за организма ефекти като: подобрява паметта и способността за концентрация; значително понижава чувствителността към болка; участва активно в процесите за поддържане на постоянството на вътрешната течна среда и т.н., особено в условия на стрес.

Когато нивото на кортизола е повишено за по-продължителен период, това води до редица нежелани последици: нарушени познавателни способности; повишение в нивото на кръвната захар; повишено кръвно налягане; понижен имунитет; забавяне процесите на зарастване на рани; увеличение и преразпределение по характерен начин на мастната тъкан; нарушения в мастния профил; намаление на мускулната тъкан; редукция на костната плътност и развитие на остеопороза; и др. Ниските нива на кортизола също са свързани с неблагоприятни за организма ефекти.

Изследване на кортизола е необходимо за изясняване на състоянията на хипер- и хопокортицизъм.