Начин на вземане: Венозна или капилярна кръв. Отделена, замразена плазма – EDTA. Епруветката се центрофугира и плазмата се отделя до 30 мин. след вземането на кръвта. Отделената плазма съхранява и транспортира при (-20 градуса).

Условия за вземане: Сутрин до 9ч. на гладно

Кога ще бъде готов: Резултат на следващия работен ден след 17ч.

ACTH

Адренокортикотропеният хормон (АКТХ) е полипептид, който се произвежда в предния дял на хипофизата и стимулира производството на хормони в кората на надбъбречната жлеза. Принадлежи към групата на т.н. «тропни хормони» – хормони регулиращи функцията на други ендокринни структури (в случая – надбъбречната жлеза).

Секрецията на АКТХ се стимулира от съответен либерин от хипоталамуса, освен това се секретира усилено при всички стресови състояния: нервно и физическо натоварване, травма, остра инфекция, застрашаващи живота ситуации и др., и представлява част от промени в организма, които носят наименованието общ адапционен синдром. Освен от хипоталамуса секрецията му се регулира и от нивото на надбъбречните корови хормони (гликокортикоидите) по механизма на отрицателната обратна връзка.

Понижената секреция на АКТХ води до атрофия на надбъбречните жлези (намаление на размера им), а повишената му секреция предизвиква хипертрофия им (увеличение на размера им).
Изследването на АКТХ намира приложение в диагностиката на хиперкортицизма; надбъбречна или хипофизарна недостатъчност; аденоми на жипофизата, секретиращи АКТХ; ектопична секреция на АКТХ и т.н.